Rom i december

NU är jag tillbaka i bloggandet igen. Oktober 2016 sist jag bloggade…mmm tiden går 🙂 Det passar utmärkt att börja med vår weekend till Rom som vi gjorde i december 2017. Tors-sön

Det var min make Jockes och min andra resa till Rom. Första gången var också i december månad, då firade vi Jockes 30-årsdag och nu 2017 då vi firade hans 40-årsdag. En present/överraskningsresa till honom för övrigt. SÅ underbart!

Jag bokade ett hotell i Stadsdelen Trastevere, ångrar inte en sekund. Fantastiskt mysigt med den medeltida atmosfären och att bara följa kullerstensgatorna och hamna i trånga gränder. Gå lite vilse, hand i hand. Älskar Rom, älskar Trastevere som för övrigt ligger alldeles bredvid floden Tibern. 

PUSS

Eftersom vi avverkat många sevärdheter på vårt första besök, så hade vi inte lika många ”måsten” denna gång. Det är för övrigt ett tips om ni bara åker tre nätter -boka inte upp er så det bara känns stressigt! Välj ut några favoriter och passa på att njuta av sällskapet du åker med.

Vi tog oss fram till fots och det blev 11-12 km/dag. Många promenader i just Trastevere och vid floden.

Trastevere. Julpyntat och grönt. Här ser man tydligt min övergång till min naturliga hårfärg förresten, vit/grå 🙂 Kommer ett eget inlägg om det framöver.

Mandariner och en köttkvarnlampa 🙂

 

 

Trastevere

 

På Tiberön så finns öns ena kyrka, San Bartolomeo all’Isola från 900-talet, den är belägen på resterna av ett tempel helgat åt Aesculapius.

 

Tiberön nattetid. Den nås via Ponte Fabricio från den vänstra stranden eller via Ponte Cestio från den högra stranden, där stadsdelen Trastevere är belägen. Ponte Fabricio, även benämnd Ponte dei Quattro Capi, är den äldsta bron i Rom som ännu är i bruk. Den byggdes av en viss Lucius Fabricius 62 f.Kr. Ponte Cestio uppfördes av Lucius Cestius 46 f.Kr., men har undergått flera restaureringar, bland annat 370 och 1892.

Tiberön

Vi ville se kryptan under kyrkan Chiesa di Santa Maria della Concezione, där kapucinermunkarna byggde under perioden 1528-1870 en serie välvda källarrum från topp till tå klädda med ben och dödskallar från döda kolleger, en sorts altarrum prydda med skelettdelar från över 4000 avlidna munkar. Bisarrt och fascinerande! Det var strängt fotoförbud där inne, men hittade denna bild på nätet:

Foto: Måns Ivarsson Expressen

Från utsidan ser det ut så här:

När vi var klar med den mörka kryptan så fortsatte vi mot Villa Borghese.

Tempietto di Minerva i Roms populäraste park

Villa Borghese är en stor park i norra Rom, som fått sitt namn efter släkten Borghese.

Villan uppfördes 1613–1616 på uppdrag av kardinalen Scipione Borghese. Under Camillo Borghese, som var svåger till Napoleon I, byggdes den ut i klassicerande stil. Egendomens yta är cirka 6 kvadratkilometer.

Självklart åt och drack vi gott också. Alldeles i närheten av vårt hotell låg denna restaurang:

Där nere går man in, sedan en trappa upp innan man är framme

Min 40-åring

Skål!

Här blev det lunch. God mat till bra pris, men mysigare ute än inne.

Lycklig kille 🙂

 Ovan hittade vi också en restaurang i närheten av hotellet.

Nedan är från restaurangen sista kvällen. Den som vi fått SÅ varmt rekommenderat av personalen på hotellet. Den som var så populär just bland italienarna själva. Och japp, det var gott. Något steril miljö att sitta och äta i kanske, men det verkar vanligt? Jag vet inte, men jag har gärna tända ljus och dämpad belysning. Här var det tvärtom 🙂

Innan sen middagsutgång på hotellrummet

Vi reser gärna tillbaka till Rom och då testar vi nog på en liten varmare månad tror jag. Låt det inte gå 10 år till nästa gång bara 🙂 Vi hade både regn och sol under våra dagar och temperaturen låg på ca +12 grader. Det var så pass varmt på dagen när solen sken att jackan åkte av vid några tillfällen. Men annars behöll man jackan helst på. Lite som svensk vår. Eller kanske som den svenska sommaren är nu för tiden…hihihi. Och du, TACK för att du tog dej tid för att kolla igenom denna sida 🙂 KRAM

Pssst ok jag måste ju visa något vanligt turistmål också. Även i december månad så är det SJUKT befolkat vid Fontana Di Trevi. Fick ju dock inte med allt på denna bild. Det mest bisarra var att de flesta stod vända med ryggen emot -allt för att få en så snygg selfie som möjligt. Försäljare sålde selfie-sticks alldeles bredvid…Japp, turister överallt. Får armbåga sej fram.

2 comments

Lämna ett svar