Sluta med blöja


I juni när jag började min sommarledighet tillsammans med Jocke så bestämde vi oss för att Betty skulle sluta med blöja. 🙂 Hon hade egentligen inte visat några tendenser till att det skulle gå bra att sluta direkt, men vi ville iaf prova. Vore skönt om hon blev blöjfri innan förskolan började igen i mitten på augusti. Pottan hade då stått framme sedan hon var 1½ år och användes då och då, men mest när vi sa till.

I början verkade det som att det inte alls skulle gå. Det blev olyckor nästan hela tiden, men vi gjorde ingen stor grej utav det, hon fick prova att sitta på pottan efteråt ifall det skulle komma mer kiss bara. Sedan gick det bättre och bättre och som ett under (ja det kändes nästan så för vi trodde aldrig det skulle vända) så var hon torr lagom till att förskolan startade. 😀

Betty springer i vattenspridaren hemma på gården. 13 aug 2011

Nu blir det i princip aldrig olyckor hemma, någon gång har det hänt olyckor på förskolan -när hon haft långa dagar. Hon går själv på antingen toaletten eller pottan. Det är olika vad hon känner för. Vi har inte provat att låta henne vara utan blöja på natten ännu, men på dagen när hon har vilat så är hon utan och det fungerar jättebra. Kanske dags att sluta på natten snart också. Skulle ju vara skönt att ha endast två blöjbarn när bebisen kommer. 🙂

Det är bara ”tutte och snutte” som hon ska sluta med nu. Hur nu det ska gå…hahaha. Betty fyller snart 3 år så hon får tutta på ett tag till, kan faktiskt vara bra om hon har kvar den ”tryggheten” när bebisen kommer. Vem vet, kanske hon själv känner att det där med napp är bara för bebisar också, vi får väl se. Jag måste kolla, men jag tror att mina söner var runt 4 år när de slutade helt med napp.

Lillasyster Tyra (1 år och 4 månader) går också på pottan. Hon drar i blöjan och säger ”kitta” och vill sedan gå in i badrummet och sitta på pottan. Duktig tjej va? 😀 Fast det har aldrig kommit nåt där i pottan, hon vill bara sitta och att vi ska säga ”braaa” och klappa händerna. Då blir hon så glad så. Hahaha. Sötungarna mina.

This entry was posted in Barn and tagged .

12 comments

 1. Katarina says:

  Grattis till ”avblöjificeringen”! =)
  Mina pojkar (dom som har använt napp) har båda slutat när dom blivit storebrorsor, dvs vid 3-års ålder. Kanske kände dom sig stora då?

 2. Sara says:

  Oj vad längesen jag var här och tittade! (Har inte kollat bloggar på flera månader) Och vad stora dina flickor har blivit och vad fin du är i din gravidmage! Ser fram emot att följa dig igen:) Kram Sara

 3. Ansibecki says:

  Hihi, vad väl jag känner igen det där med potträningen. Det är nog bra att ta det så lekfullt som möjligt i början 🙂 Vi slutade med napp på båda våra när de var tre. Det funkade för oss. De har fått ge napparna till något djur och så har det fått någon liten present som tack. Men jag tror det kan va vettigt som du skriver att hon får ha kvar den ett tag efter att bebisen kommit. Kram Johanna

 4. CiliaH says:

  Duktiga Betty! Vi har också försökt med Matilda, men inte lyckats än. Nåja det kommer!

  Tack för din krya-önskning!

  Kram

 5. Petra says:

  Så dålig jag är på att kommentra. 😉 Men jag läser. 🙂
  Stort med pott träning. 🙂 dröjer dock lääänge för oss, lillen är bara 6 mån. Men shit vad tiden gått fort! För fort. 😉
  Hoppas att det går bättre med foglossningar och att allt är bra!! Kram

 6. Linda says:

  Dom är ju så duktiga, bara man ger som tiden. Oftast tror jag det är ”felet” som många göra att det ska gå så fort allting.
  Moa slutade med blöja i augusti 2010, men det hände lite olyckor i säkert 2 månader innan det liksom släppte helt. Nattblöja har hon dock haft fram till i våras, den är ju alltid lite svårare att bli av med.
  Moa gav sina nappar till tomten julen inna hon fyllde 3, funkade över förväntan, hon som hade haft den i munnen dygnet runt sedan hon föddes.
  Men som du säger, när bebisenkommer kanske det är bra att låta henne ha den kvar, kan bli mycket förändringar på kort tid annars.
  Kramar

 7. Stine says:

  Hei Helena!
  Nå er det lenge siden jeg har tittet innom her..så fint å se at magen vokser og at jentene klarer seg fint i barnehage og uten bleie 😉 Vi har ikke sluttet med bleien ennå her, så det var fint å lese at det gikk greit hos dere.

  Bli gjerne med på giveaway hos meg, gir bort en lekematte som passer fint til babyen 😉
  Også har jeg og ei venninne startet opp en fotonettside. Bli gjerne med på fotokonkurranse der. ”Et barn er et lite mennekse” er temaet. Du som tar så fine bilder!!

  Klemmer fra Stine

 8. Anna says:

  Hej Helena!!

  Hoppas allt är bra med dig!
  En sån fin mage du har 🙂
  Det närmar sig!!
  Och så söta dina tjerjer är:)
  Jag tror Betty är lik mamma och Tyra pappa?!

  Jag har försökt med Alexander att han ska sitta på sin potta men han vägrar sätta sig ned 🙂
  Han tror att han blir trött så fort han sittter..
  Det är full rulle här 🙂
  Han börjar på dagis 30/10 stora killen..
  Det blir nog bra hoppas jag.
  Det är väl alltid jobbigt i början att lämna barnen.
  Har hört att det kan bli många tårar 🙁
  Det är väl bara att stålsätta sig,usch..

  Ta hand om dig!
  Kram Anna

 9. Ylvali says:

  VA skönt det låter att slippa en med blöjor. Kan det vara så att tjejer är tidigare med att börja använda potta? Vi har försökt länge med pottan och toaletten…men inget intresse. Pottan har han suttit på men leker då bara och stoppar i grejer iden istället. Vi försöker få honom att sitta på toaletten när han visar att han behöver göra nr2…även om han säger ja så vil han sedan inte. Vi kör på att det kommer så smånigom.
  Han har istället aldrig velat ha napp, snuttetrasa eller tummen :-).
  Låter jobbigt med foglossningarna…men snart är det över. FÖr mig hjälpte det faktiskt att träna lätt på en crosstrainer…men det behöver ju inte hjälpa alla.
  Stora kramar,
  Ylvali

 10. Anni says:

  Hej hej igen!
  Kikar in o gläds åt ditt mod att skaffa en liten till. Är det nån som fixar det, så är det du!
  På skyltsöndag ska grabbarna ge tomten varsitt fint paket innehållande deras tuttar. Har fått tips om att det ska funka om man fixar så de får varsitt riktigt fint paket tillbaka när de kommer hem.
  Man kan t om kasta ut lite aska på golvet vid kakelugnen för att riktigt förstärka att tomten varit där. Det ska bli intressant att se om det lyckas då den äldre är en riktig tuttnisse. :-/
  Kämpa på nu och glöm inte att gravidtiden är så kort, så kort… i jämförelse m hela livet. 🙂 Kram

Lämna ett svar