Om man klickar på det blåa e:et så kan det hända grejer…

…glömmer aldrig när jag hörde en förälder säga så på ett föräldramöte för ett antal år sedan på skolan. (Syftade på Internet Explorers symbol) Höll på att garva ihjäl sådär tyst inombords… 😀 Trodde hon att bara man hamnade på internet så kom det upp nakna tanter hemma hos henne eller? 🙂 Nä men allvarligt så självklart finns det en hel del fallgropar med internet, vilket de flesta vuxna känner till idag. Tänk också på att nästan alla barn och unga lever idag en stor del av sitt sociala liv på internet. Med alla smartphones, surfplattor och datorer. Ja även många vuxna. Men mer jobb verkar behövas främst för barns säkerhet.

004

004

046046

 

054 054

Testar olika vattenstämplar på mina bilder

Det går inte att skydda bilder som publiceras på nätet. Det går att lägga högerklicksskydd, men det går alltid att kringgå det och även fast man skriver saker som:

”OBS Samtliga bilder är tagna av mej, om inte annat anges. Dvs jag har upphovsrätten till dem och det är inte tillåtet att ”låna” eller använda mina bilder på något sätt utan mitt tillstånd. Vill du använda någon av mina bilder så är du välkommen att kontakta mej.”

…så struntar folk i det och kopierar bilder hejfriskt för att lägga upp på sina sociala nätverk. Jag har oftast ingenting emot om mina inredningsbilder används om man samtidigt länkar till min sida. Jag har hittat väldigt många sidor där mina bilder ligger. MEN har aldrig brytt mej om det, inte ens när de låtsas att det är deras kök… 🙂

Du kan hitta det mesta på nätet och det kommer inte att bli mer ovanligt i framtiden direkt. När du är i lokala tidningen för att du har fått en liten bebis så hamnar det på nätet. Du lägger ut barnen när de fyller år kanske? Kanske varit i tidningen vid andra tillfällen? Då finns det garanterat på nätet. Med namn och allt. För att inte tala om alla som använder facebook och alla andra sociala medier. T o m våra förskolor lägger upp bilder på nätet, fast där är det låst till oss föräldrar. Blir ju enklare att spåra om nåt skulle hända där…OM man nu upptäcker någon kopierad bild som hamnat på villovägar vill säga. Ja ni förstår?! 

Jag hoppas att de går att  skydda sina egna bilder på ett bättre sätt i framtiden och  att polisen blir bättre på all IT-relaterade brott. För knäppskallarna där ute kommer alltid att finnas. Precis som de gör i den verkliga världen. Det gäller bara att enklare kunna spåra, bevisa och ge straff.

Ett tråkigt sätt att visa bilder är att vattenstämpla, sätta en text rakt över bilden. Tråkig, men så vitt jag vet det bästa sättet idag att skydda en bild. Jag tror att jag kommer att använda mej av det när jag lägger ut bilder på barnen. Det känns inte alls roligt längre efter händelsen. Samtidigt tänker jag inte sluta blogga. Jag har även samarbetspartners genom bloggen just nu så jag kan bara inte lägga ner. Dessutom så har jag bloggat i 4 år och det går inte att göra ogjort. Vilket jag inte vill heller. Kanske att jag bestämmer mej för att ta en lång paus framöver eller låser bloggen. Det får framtiden utvisa, lovar att tala om innan det händer isåfall.

Hittade en bra sida som polisen länkade till: SURFA LUGNT kolla in!

Kopierat från surfalugnt.se Surfa Lugnt samordnar ett nationellt initiativ för att höja vuxnas kunskaper om barns och ungas vardag på Internet, ett initiativ som också stöds av Sveriges regering. Syftet är att bejaka det positiva som finns i ungas liv på nätet, som engagemang, kommunikation och kunskapsutbyte, och samtidigt ge föräldrar och andra vuxna mer kunskap att hantera fallgroparna på internet, som till exempel e-mobbning och integritetsfrågor. 

Här på sidan hittar du råd och tips om ungas nätvanor och länkar till forskning kring unga och Internet. Du kan dessutom ställa frågor och få svar från såväl våra experter på internetsäkerhet som vår tonårspanel.

 

6 comments

 1. C says:

  Klokt med vattenstämpeln. Fast det är nedrigt att man skall behöva göra det. Finns det något smart program som autogör stämplar eller gör du i PS? Det blir ju så många moment när man bloggar om aman skall bildredigera först, särskilt om man har många bilder att publicera. Därför har jag låst min blogg. Men jag förstår ju att det inte funkar om man har sammarbetspartners.
  Ha en fin onsdag. Kramar!

 2. annika johnsson says:

  Glad att du bloggar, klart du ska vattenstämpla dina bilder! Jag ser ju helheten ändå och jag tror man vänjer sig. kramar annika

 3. anna says:

  Jätte bra att du skriver om detta. Jag ska oxå börja vattenstämpla mina foton. Var jätte noga med det när Joey var nyfödd men sen ”glömde” jag bort det. Men det som du har varit med om fick mig en rejäl tankeställare. Kram

 4. Terese says:

  Hej! Jag vattenstämplade alltid bilderna förr, men som ovanstående så har det glömts bort. Men efter det här så kännes det väldigt aktuellt igen. Jag bara ryser vid tanken på vad du fått uppleva! Sjuka människor! !!!
  Jag tycker i allafall att dina bilder är presis lika fina med stämpel på. Man ser helheten endå!
  Kram å stå på dej! ♥

Lämna ett svar