Nytt tak

Ja jag vet att fasaden inte ens är färdigrenoverad, att vi har alla ekonomibyggnader att måla och att en altan ska byggas till sommaren. Att vi dessutom har kvar en hel del renovering inomhus också… Jag vet att det inte är nåt fel på vårt plåttak. MEN man kan väl få drömma lite? 😀

Jag skulle ju såklart vilja ha ett snyggt tegeltak, det skulle verkligen lyfta huset. Sedan skulle det vara roligt att ge tillbaka huset det som ursprungligen fanns där. Hittade en sida som heter MONIER med mycket bra information om vad man behöver tänka på. Perfekt om man funderar på att köpa nytt tak. Dessutom bra bilder. Man kan t o m göra en takkalkyl och räkna på vad ett nytt tak skulle kosta. Roligt är att man kan lägga dit färg på fasaden och taket för att få se hur det skulle kunna se ut. Det är ju inte bara pannor som ska köpas det är ju räcken, krokar, monteringssats, lim osv. Jag trodde faktiskt att det skulle vara dyrare. Dessutom finns ju ROT-avdraget. Vill man lägga taket själv så finns monteringsanvisningar och all information som man verkar behöva. Vill man anlita takläggare så kan man söka efter sådana på den sidan också. Återförsäljare finns här i Sundsvall och på många andra ställen. (Finns dessutom i andra länder.)

Här hittade jag allt man vill veta om TAKTEGEL.

Jag skulle  nog välja ett taktegel som heter Vittinge som har mycket lång livslängd och finns både som enkupigt och tvåkupigt.

Bild lånad från monier.se

Sedan vet ni ju att jag gillar saker med historia och just Vittingefabriken startade redan 1872(!) och det var tydligen vanligt att luffare fick övernatta där i värmen. För fabriken så var de välkomna. De var ju gratis eldvaktare! 🙂 Men 1955 så förbjöds luffarna att övernatta av polisen och samma år så brann Vittinge ner till grunden, eldvakten försvann ju. Men den byggdes upp igen. Vittinge är visst den enda tillverkaren av taktegel i Sverige!

Vi har en sida kvar på husfasaden.

Jocke har påbörjat arbetet med sista sidan!!! (Håll med om att det skulle vara snyggt med tegeltak!)

På ett sätt så är det lite synd att det inte är nåt fel på vårt plåttak…om ni förstår vad jag menar!? 😀 GOD KVÄLL!

4 comments

  1. Norrfrids Eija says:

    Tegeltak är skitsnyggt men kanske inte så vanligt här i Norrland. Skulle bli kanon på ert hus, som pricken över i!

    Så ni målar också hus utvändigt…pust. Vi har hållit på med det i flera år nu känns det som, men snart är vi också inne på sista sidan. Det är skrapandet man mest är less över! Vi har tur som har så flitiga män, eller hur?

  2. caroline says:

    Hej Helena! Vilken myssig blogg! Kul att läsa om Vittinge… vi bor i Uppsala och åker förbi Vittinge när vi ska till vänner som bygger hus där. Man bler så ”hemma blind” ibland. Hittade din blogg i veckan och bara älskar ditt hus. Bloggar själv om inredning och herre vad du gav mej ideér =) Du inspererar verkligen! Kram Caroline

Lämna ett svar