Hedemorahöns på vår gård

Tjoho nu är det klart, det är inte bara en bebis som kommer i maj! 😀

3 höns och en tupp ska få flytta hem till vår gård också. Hedemorahönan är en gammal lantras. Den rasen ska vara härdig, lugn och orädd så det låter ju bra om det stämmer. Jag har inte sett ”våra höns” ännu, men de ska tydligen vara duktiga på att ruva enligt uppfödaren, så det kan ju bli små duniga kyckligar framöver också.

Hedemoratuppar och höns. (bild från Wikipedia)

Vi har ingen som helst erfarenhet av höns sedan tidigare så ni som vill dela med er av ERA kunskaper får mer än gärna höra av er!

Vi bor ju på en gammal bondgård och här har tidigare funnits höns i hönshuset. Jocke påbörjade en verkligen behövlig renovering av hönshuset ifjol, vilket vi hoppas hinna färdigt innan maj. Det verkar ju finnas gott om räv och även rovfåglar här omkring så vi kommer även att bygga en hönsgård där de kan vara utomhus utan att behöva oroa sej för rovdjur/fåglar. Men nu i sommar så kommer ju både Jocke och jag vara lediga med Betty och bebisen så då kan ju hönsen gå fritt ute, det borde väl inte vara några problem då? Jag har ju inte hunnit anlägga några vackra rabatter som de kan förstöra heller. Hihi.

Hedemorahöna (bild från Wikipedia)

Ska bli SÅ spännande att se vad Betty tycker om att det flyttar hem en massa ”pippin” och väldigt spännande att se vad våra två katter Sigrid och Hjalmar tycker. 😀 och naturligtvis spännande att se om de tre damerna och deras man kommer att trivas här hos oss.

11 comments

 1. Linruz says:

  Åhhh vad mysigt och spännande med höns!
  Att kunna gå ut och plocka in nyvärpta ägg.
  Ha en fin helg.
  Kram Lina

 2. CiliaH says:

  Vad härligt med höns! Det är ju så mysigt att kunna gå ut och plocka sina frukostägg. Det gjorde alltid jag och mormor när jag var liten *nostalgisk*.

  Allt bra med dig och magen? Har inte varit här inne på ett tag då uppsatsen tar så mycket tid.

  KRAM

 3. alegni says:

  nå men så spännande! ni kommer att ha fullt upp med blöjbyte och hönspassning i sommar 🙂 så mysigt det låter.
  ha en skön helg! kram
  ingela

 4. Jenny says:

  Hej Vännen!
  Åh vad kul att ni ska få Hedemorahöns!! Det var den rasen vi hade, de är jättefina:)
  Vi kunde inte heller nått om höns innan, vi ”ärvde” ju våra från de tidigare husägarna.
  Det finns en jättehärlig blogg som heter ”Hönsmammann” (ligger i min länklista).Kika gärna in där, de hönsen är riktigt fina och har jätteroliga namn:)

  Ha en trevlig helg!

  kraam Jenny

 5. Camilla says:

  Nämen åhhh va kul!

  Vi hade inte heller någon som helst erfarenhet av att ha höns men det är lätt som en plätt och väldigt roligt:) Våra små godingar heter Mina, Fina, Lina och Baby. Herre på täppan är tuppen Jansson (uppkallad av gårdsherren själv:))

  Det vi får hålla lite koll på är att de inte går och gömmer ägg och ligger och ruvar i smyg. Förra året fanns hux flux tre små kycklingar (bla Baby) i hönsgården en morgon:)

  Ha en skön helg – kram kram!

 6. Therese says:

  Åh va roligt med höns, lilla Betty kommer nog tycka det är jättekul. Vi bor inte tillräckligt lantligt så jag får nöja mig med vår lilla kisse och det nya akvariumet:)

  Ha en bra helg!

  Kram

 7. razzel says:

  Det ser så mysigt ut med höns som knallar omkring på gården, bodde jag på landet skulle jag definitivt ha höns, i alla fall på sommaren! Det finns ju så många vackra sorter dessutom, i olika färger och storlekar

 8. terry says:

  Hej!
  du har säkert hittat detta redan men på forumet: http://www.alternativ.nu finns ett jättebra forum om just höns, uppdelat i blandannat raser, boende, utfodring, sjukdommar m.m…. underbart informationsrikt och hjälpande för nybörjare som mig själv

Lämna ett svar