Betty & jag bakar

Ni har ju efterlyst bilder från TÅRTBAKET som Betty och jag pysslade med till Gustavs 16-årsdag. Så jag tänkte visa min fina skapelse. Faktiskt första gången som jag gjorde en marsipantårta.

Den här bilden är från 5 feb då Betty & jag bakar sockerkaka

Med tungan rätt i mun! Bettys söta förkläde kommer från GreenGate

Vi gjorde tårtbottnarna och dekorationerna kvällen före. Ja det var ju det här med dekorationer. Betty såg en tårta i en tidning där det var brun marsipan och väldigt fina och färgglada tårtor med blommor till barnkalas. Fast det var bara en bild och ingenting hur man gjorde, men efter lite googlande så insåg jag att man ska ha något som heter sockermassa (se tidigare inlägg HÄR) och eftersom den är vit så kan man färga den. Sagt och gjort.

Sockermassa med Hushållsfärg

Jag gick iväg och ammade och sa till Betty att hon kan väl kavla med ”degen” så ska vi göra blommor sedan. När jag kom tillbaka så såg det ut så här… degen hade visst gömt sej under en massa snö! Ha ha ha.

Blommorna som Betty ville ha fick jag INTE till och efter en massa googlande så ska man ju stansa ut dessa som det verkar…och jag hade ju inga formar alls och att sitta och peta på fri hand är jag inte duktig på. Efter tips från er så provade jag ändå på att göra rosor och för att vara första gången så blev jag rätt nöjd faktiskt. Men perfekta blev de ju inte. Ha ha ha. Betty tyckte de var skitsnygga (och goda) och säkert Gustav också. 😉 Huvudsaken.

Det färdiga resultatet. Betty gjorde hjärtan med pepparkaksformar

Med formar och riktiga verktyg och kunskap så är det säkert jätteroligt att sitta och göra olika blommor/figurer. Jag fick lära mej den hårda vägen att massan tjocknar/hårdnar väldigt snabbt och att vatten är bra om man ska fästa olika delar…

Bild snodd från nätet. Här ser ni vad mycket skoj det finns att köpa.

Här kommer receptet på PRINSESSTÅRTA till er som också vill baka:

 • Svårighetsgrad: Avancerat
 • Tillagningstid: Över 60 min
 • Portioner: 8 bitar

Ingredienser

Tårtbotten

Fyllning

 

Garnering

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 175°C.
 2. Tårtbotten: Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter (för 8 bitar)
 3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten. Häll den i formen.
 4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan stå kvar i formen några minuter. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på galler. Låt kallna.
 5. Dela kakan i 3 bottnar.
 6. Fyllning: Gör marsankrämen enligt anvisning på paketet. Låt den kallna.
 7. Vispa grädden tjock, smaksätt med vaniljsocker. Blanda grädden med marsankrämen.
 8. Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred på hallonsylt och ett lager kräm. Lägg på nästa botten och bred på kräm. Lägg på den sista botten och bred på resten av krämen, gärna så att den blir lite högre på mitten och runt kanterna.
 9. Garnering: Lägg på marsipanlocket.
 10. Garnera med rosor och blad.
 11. Smält chokladen i mikrovågsugn eller vattenbad. Häll den i en plastpåse och klipp av ett litet hörn. Spritsa ut chokladen på tårtan. Sikta över florsocker.

Jag struntade i chokladen och valde rosa marsipan ist för. Glömde att sikta över florsocker också. Annars följde jag receptet. Lycka till! 🙂

8 comments

 1. Alegni says:

  Den blev riktigt fin, Helena!
  Grattis till viktminskningen, du är så duktig!
  Hoppas din son & co har skoj i vår huvudstad!
  Trevlig helg och kram,
  Ingela

Lämna ett svar