Att komponera en bild

Hitta rätt ljus. Kunna skapa porträtt. Hitta balans. Gyllene snittet. Fånga barn i rörelse. Harmoni. Djup. Bländare. Slutare. Rätt exponerad. ISO. Makro.

Ojojoj. Det är verkligen en konst att kunna skapa riktigt bra bilder. Underlättar om man är lite som en konstnär faktiskt. Man bör ha talang/känsla och samtidigt vara riktigt påläst och naturligtvis ha övat en massa. Jag önskar att jag var där, men jag är bara en glad amatör med min första digitala systemkamera ute på vift. Jag kan ju hoppas att jag kommer dit någon gång iaf. (Jag har visserligen haft en analog systemkamera förut, så jag är inte helt grön kanske.) Himla glad blir jag när ni har trott att jag har haft en så bra kamera tidigare -eftersom bilderna på min blogg är så fina som ni säger. Jag tackar för det. Extra mallig blir jag förstås när fotografer har sagt att jag har öga för det där med foto. Ja man ska väl bara suga åt sej egentligen?! 😉 Men jag är väldigt självkritisk och tycker att jag har LÅNGT kvar innan jag är kläm på det där med fotografering. Vet dock vad jag vill ha, så att komponera en bild känns bara kul. Men man vill ju att det ska bli bra också.

~

I väntan på att de bra bilderna ska skapas (och jag ska förstå alla inställningar) så kan jag ju köra med auto också. Funkar ju jättebra. 😀 Men jag är väldigt intresserad av att fota och tycker att allt är jättekul! Vill därför lära mej mer och blev glad när jag såg att det ingick en foto-kurs i köpet av kameran! Visserligen bara på 2,5 timme, men ändå!


Bilderna tog jag idag på Tyra när vi var ute i regnvädret på vår gård. Jag testade en massa olika inställningar på kameran och Tyra testade att leka med mossa! 🙂 Stor skillnad på bilderna blir det med denna kamera iaf!

I dag var det förskoletime för Betty. Oj vad hon hade sett fram emot det! Börja på stora avdelningen lixom. Vet inte HUR många gånger som hon har sagt att Betty är stor nu och Tyra är liten. Tyra får inte gå på dagis -hon är för liten! O S V 😀 Lite ängslig blev hon ändå när vi klev in. Ny avdelning. Ny personal och nya barn. Men det släppte efter vi hade packat upp alla kläder. Sedan såg hon ett bekant ansikte från sin gamla avdelning. Jag hade bestämt mej för att stanna kvar en stund, ville ju ha en liten rundvisning också. Så Tyra och jag gick runt med Betty och tittade. Märkte dock att hon började leka mer och mer så bara efter 20 minuter så åkte jag därifrån och vinkade såklart till min stora tjej.

10 comments

 1. Grodmamman says:

  Vad kul med en ny kamera!:) Jag köpte en Canon EOS1000D i julklapp till mig själv förra året. Har inte lärt mig hälften av vad man kan göra med den, men i sommar har jag börjat prova olika inställningar. Så himla kul!
  Kram

 2. Stine says:

  Så gøy med nytt kamera!! Gratulerer 🙂
  Det blir kjempefine bilder!! Og tenk, når ditt femte barn kommer er du nok en proff!!!

  Klemmer fra Stine 🙂

 3. Jenny Moster/Syrra says:

  Åhh, vilka fina bilder på söta Tyra! 🙂 Vill oxå ha en systemkamera ju! 🙂

  Kul med dagis efter sommaruppehåll. Härligtför Betty att få känna sig äldre än syrran oxå ju! 🙂

  *KRAM*

 4. Helena says:

  Tack moster Jenny! 🙂 Ja det är så kul med systemkamera. SÅ mycket roligare när bilderna blir bättre. Betty verkar trivas bra bland ”storbarnen” också!
  Hoppas att ni har det bra. KRAAAM

 5. Jenny says:

  Hej Helena!
  Kul med en ny kamera! Jättefina bilder (fast det tog du ju innan oxå;)) på söta Tyra!:)

  Syrrans yngsta dotter Agnes har börjat på dagis den här veckan, det är på samma dagis som storasyster Vera fast en annan avdelning:)

  Ha det bra!

  Kraam Jenny

 6. Mamma Russin says:

  hej vännen..<3

  idag är jag nästan på benen igen.. har känts rätt ok mellan dykningarna.. de frågor du frågade har jag svarat på i ett inlägg på bloggen, hade tänkt att skriva ett inlägg om det så det var helt ok frågor. 🙂

  Lilla Tyra är hon en blondie ? inte alls lika mörk som dig.. 🙂 söthönan.. vad jobbar du med ?

  kramkram

 7. Helena says:

  Ja, Galet fina bilder! Kanske för det på andra sidan fanns en sötis! Gu vilken gullig unge ni har!
  Å dagis ja…vad skönt det är när det bara flyter på!
  Vår Wilfred ska ju byta till ”stora ” Jordgubben nu och Märta-Li får vara kvar på ”lilla smultronet”…Undra ja, han som alltid hjälper lillasyran med skorna…lägger tutte och snuttis på hyllan…tar handen hennes hand och säger vinka mamma nu!..Uffa…Määä GUU hur man är då! Tror att allt ska bli bekymmer!
  Äh..klapp på magen och sussa gott!
  Imorgon är en annan dag!
  kramis!

 8. filippa says:

  Hej, hittade hit genom ”A House with a view”. Måste bara säga att det var en galet söt unge du har och vad härligt med så många barn (och ytterligare en till på G) Grattis! Nu ska jag kika vidare på din blogg och på ert fin-fina hus!

  Kram F

Lämna ett svar