Ute på gården (våra ekonomibyggnader)

När Betty somnade så tog jag på mej stövlarna och tog kameran i handen, (kameran som jag fick med Telias bredbands paket) och strosade ut på gården. Idag har vi inte speciellt fint väder, solen lyser med sin frånvaro kan man säga! Men jag var ju tvungen att testa kameran. Nu sitter jag med en kopp kaffe och vill visa er några av våra byggnader på våran gamla bondgård.

Tidigare fanns det tydligen även en ”lillstuga” här på gården, nu finns bara själva stengrunden kvar runt omkring och bärbuskar, plommonträd o s v. Jag tycker att det är sååå synd att den inte står där längre. Vill ha tillbaka det lilla huset!  Jaja…Nu över till andra fina byggnader:

Smedjan

Smedjan

Den gamla smedjan på vår gård ligger en bit upp mot skogen och där ligger fortfarande snön kvar.

Två jordkällare finns, men jag har bara varit in i en och jag vet inte om jag kommer att gå in igen…satan vilka stora spindlar som bodde där!!! Jag är livrädd för spindlar och ryser bara jag tänker på monstren. Men byggnaderna är fina att titta på! 🙂

Jordkällare 1

Jordkällare 1

Den här jordkällaren står närmast vårt hus och alldeles bredvid den så låg lillstugan, som inte längre finns kvar.

Dörr in till jordkällare 1

Dörr in till jordkällare 1

Är ni inte in rädd för spindlar så är ni välkomna hit in på ett besök! 🙂 Jag stannar dock utanför… (jag vågade mej fram för att torka bort damm/spindelväv från nyckeln i alla fall)

Jordkällare 2

Jordkällare 2

Dörr till jordkällare 2

Dörr till jordkällare 2

Jag är ingen lant-bond-tjej ursprungligen så jag har fått googla fram skillnaden mellan loge och lada exempelvis…och enligt wikipedia så är Loge (eller Trösklada) en ekonomibyggnad som användes i första hand att tröska säd. Lada däremot är en ekonomibyggnad för lagring av hö, otröskat säd, halm och andra åkeribruksprodukter. Så enligt vad jag kan förstå så är då detta vår LOGE:

Loge

Loge

Loge

Loge

Vi har ju även en Ladugård/lada som innerymmer stall, hönshus, verkstad o s v. Bild på den har nog skymtas utanför köksfönstret på tidigare foton! 🙂 Samt att jag har fotat inuti den gamla ladugården.

Jag tycker att det är så spännande med gårdens historia och det är roligt att det fanns en bevarad tavla (teckning) som någon Berglund har gjort av gården. Jag vet inte när det kan ha varit, men gissar på 1930 1940-tal kanske?

Teckning av vår gård

Teckning av vår gård

Till vänster är vårt hus, manngårdsbyggnaden, sett från åkern. Direkt till höger om den så är lillsttugan som tyvärr inte står kvar. Den såldes tydligen. Till höger om den är jordkällaren som finns kvar. Sedan ser man en del av ekonomibyggnaderna, där nuvarande stall står, jag antar att det kanske var stall där även då.

Flygfoto på vår gård

Flygfoto på vår gård

Det finns även ett flygfoto bevarad och när togs det? 40 talet gissar jag, det verkar vara lite tidigare som herr (fru?) Berglund tecknade av gården. Ser ni mannen med hästen mitt på gården?  Och ser ni lillstugan där till höger skymta?

Byggnaden längst ner på fotot är Logen (som jag nu kallar den) Den står bevarad. Byggnaderna till vänster är ladugård och stall  som idag är ihopbyggda.

OJ! Vad jag skriver. Är det någon som har orkat sej ända ner hit? 🙂 Jag avslutar med en bild på vår TROLLSKOG och GÅRDSPUMP.

Trollskog

Trollskog

Gårdspumpen

Gårdspumpen

Jag har fotat mer egentligen, men någon gång måste man väl sluta… 🙂

Jag lovar att det kommer fler bilder på våra ekonomibyggnader och gården omkring framöver. Kanske lite roligare när solen skiner och det är grönt? Min sambo pysslar på och renoverar vårt hönshus och självklart så kommer det foton på det projektet också.

Hoppas att ni har fått en bra start på veckan,  tänk annars på att det snart är helg! 🙂

KRAM

12 comments

 1. En som tittar in då och då ;p says:

  Herregud så många spännande ställen. Blev lite sugen på att besöka din jordkällare jag, haha! Såg i ett tidningsrepotage en gång att de hade stylat om en jordkällare till ”fest lokal” lite lyxigare sådär…jag kommer inte ihåg vilken tidning det var, men i taket hade de en ursnygg smides krona med massa levande ljus och så hade de målat en sten vägg vit! 😉

 2. SIGNE says:

  Vilka härliga bilder på gamla byggnader och även gammalt foto och teckning! Så lantligt och fint!
  kram 🙂

 3. Sofia says:

  Herregud vilka ägor ni har, helt otroligt häftigt!:-) Jag är oxå liiivrädd för spindlar, får nästan en svimattack om jag ser en, hihi.
  Må gott, Kram Sofia

 4. Kamomilla says:

  Hej!
  Vad roligt att du länkade och kikade in igen!
  Kameran ser ut att fungera riktigt perfekt och det var roligt att följa med din berättelse om husen kring gården. Vårt hus, som vi flyttat från en större gård, har varit just en sån Lillstuga, eller ”lillstu” som det kallas här. 🙂

  ta väl hand om byggnaderna, de är värda att bevaras!
  ha det gott!
  Kamomilla

 5. Anne says:

  Haha tack snälla för väderprognos. Vad fint ni har och jag anar att erat hus är lika fint på utsidan som på insidan.

  Kram Anne

 6. Tess says:

  Hej
  Vilken otroligt fin blogg! Inspirerar till en flytt ut på landet haha.
  Jag kommer absolut fortsätta följa din blogg och har länkat från min, hoppas det är ok.

  /Tess

 7. Johanna says:

  Hej! Vad roligt att du har knäppt kort på alla byggnader på gården. Teckningen och flygfotet måste ju vara jätteroligt att ha kvar! Intressant läsning och bildtittning. 😉 Kram!

 8. Anna Johansson says:

  Hej hej

  Fick tips om din vackra blogg!!! WOAW vilket hus o vilket underbart kök.
  Jag o min familj bor oxå i Njurunda…. renoverar ett gamalt stenhus vid Stångå dammen…så kul med lite inspiration.

  Här blir det fler besök… :o)
  Ha det gott…Anna

 9. Helena says:

  Hej Anna!
  Va roligt att du hittade till min blogg och jätteroligt att du gillar vårt hus och kök!!! Tack för det! 🙂 Blir sååå glad!!!
  KUL med gamla hus och renovering, eller hur?! (Helst när allt är klart! 😉 ) Ni bor säkert jättefint där vid dammen.

  Välkommen hit igen!
  Kram
  /Helena

 10. Helena Z. says:

  vilka underbara bilder! hittade din sida när jag skulle kolla skillnaden mellan loge och lada:)Jag ska själv flytta ut på landet om en månad,längtar ännu mer då jag kollat din blogg!
  Må gott!

 11. Helena says:

  Hej Helena!
  Ja skillnad mellan loge och lada var ju jag också tvungen att kolla upp! 🙂 Ja det är verkligen härligt att bo på landet och saknar man stadsliv så är det ju bara att ta ett besök.

  Hoppas att du kommer att trivas bra på ”ditt land”, kul att du hittade min sida!
  KRAM
  /Helena

Lämna ett svar