Tapetsering, bebis, tonåringar och kärlek

Vad har vi gjort sedan köpet december 2007 och vad har vi kvar?

 • Vi har installerat bergvärme samt bytt alla element, eftersom det var direktverkande el tidigare.
 • Vi har bytt all el.
 • Vi har bytt alla fönster samt satt igen/tagit upp platser för fönster. Allt för att få bättre harmoni och mer likna ursprunget (fönstren var tyvärr utbytta på 70-talet, så originalen fanns inte kvar)
 • Vi har satt dit en ny ytterdörr, en vit pardörr med överljus. (det satt tidigare en pardörr där, men samma där tyvärr inget original kvar)
 • Ett fönster har i vardagsrummet fått ge plats för en dörr istället, en helglasad dörr. (Ett framtida projekt är att bygga en altan.)
 • Nya (i gammalt stuk) innerdörrar 7 st + en gammal 30-tals dörr som jag tog med mej från gamla huset, som nu sitter som badrums dörr nere.
 • Renoverat skorstenen med slang, samt intstallerat 2 eldstäder och gjort i ordning för en ev. framtida kakelugn.
 • Installerat en 3-kammarbrunn för avlopp. Tidigare gick toabesöken rakt ut på f.d. kasa tydligen…
 • Alla vattenledningar är utbytta
 • Hela huset är omisolerat
 • En grävare har varit här och planerat om gården och en del av vägen hit (så nu kommer vi ha en leråker till tomt snart när snön smälter) Kul kul! 🙂
 • Byggt ett pannrum/varmt förråd ute i ”stallet” och lagt en kulvert för vatten och värme.
Tomtplanering

Tomtplanering

Vi har haft hantverkare för elen, VVS:en och även för snickeriarbeterna. Det vi har gjort själva är all rivning av väggar, tapeter, men framförallt all borttagning av gammal porös bård, alla turer till tippen, all städning, all eldning, all målning, tapetsering och behandling av gamla golv/lagt nya golv. Vi monterade även ihop köket själva. Måste ge beröm till min sambo som har fått  ihop allt detta med alla hantverkare, alla beställningar, allt eget jobb! Ett riktigt stort projektjobb! Jag har mest pysslat med det som jag är bra på: Ritat kök, skissat på rumsfördelningar, (hela övervåningen var oinredd kan man säga) och bestämt allt med inredning o s v. Målat har jag också gjort. Ibland har det varit många snabba beslut som ska fattas som när ex. elektrikern ringer och undrar över vart uttagen ska vara, hur många…vart skulle spottarna vara i badrummet? och samtidigt ringer snickaren och undrar över dörröppningen ”Hur mycket skulle vi öppna upp?” ”Vilket håll skulle denna dörr sitta?” Inte helt lätt att lämna snabba besked när man inte är på plats. Jag kan tänka mej att det är att jämföras med att bygga ett helt nytt hus.

Hur överlever kärleken när man har: Tapetserat 7 rum och en fondvägg samt lagt golv i 4 rum, slipat/lutat/oljat golven i ytterligare 4 rum, målat pärlspont i 4 rum, målat tak i…få se nu… i 13 rum blir det. Badrummet nere är det enda rum där vi (läs min sambo) inte har målat taket. Sålt det gamla huset med allt vad det innebär med flytt.  Vi har jobbat väldigt bra ihop i våra projekt faktiskt. Kanske för att vi båda har tyckt att det (mestadels) har varit så spännande och roligt? Kanske för att vi fortfarande var och är kära? 😉 Borde det inte vara döden för kärleken egentligen? Man kan nog konstatera att vi passar bra ihop helt enkelt. Vi flyttade in i augusti 2008 och vår bebis Betty föddes den 30 okober 2008. Då sov vi fortfarande i vardagsrummet, men det fungerade det också. Men såååå skönt att få ha ett eget sovrum, det kändes nästan lyxigt! 🙂

Min sambo Jocke tapetserar första rummet (matrum), bara 6 kvar...

Min sambo Jocke tapetserar första rummet (matrum), bara 7 rum och några fondväggar kvar...

Men var det inte en jobbig period då? Jo…så här i efterhand så tänker jag på hur TRÖTT (ja helt slut) jag jämt var. Jag var ju gravid och la på mej ganska mycket. Mot slutet så kunde jag inte göra mycket eftersom jag hade foglossning och förvärkar mest hela tiden. Så med facit i hand så borde graviditeten ha väntat några månader, men det ville inte vår tös! 🙂 Tonårsgrabbar är inte helt lätt att tampas med heller, när orken inte finns där.

OBS varning! Läsare som är känsliga för ”hurtiga” inlägg bör inte fortsätta läsa nu…  🙂 Jag är så otroligt lycklig över att få uppleva en till förlossning, ett till barn, en dotter denna gång! Den kärleken är så stor och så stark och man vet att det är DET som är det viktiga här i livet. Sina barn, sin familj. Inte jobbet och inte statusprylar. Betty har inte kunnat få en bättre pappa, älskar dej av hela mitt hjärta Jocke! Mina tonåringar kan man bli tokiga på, men aldrig att kärleken förvinner. PUSS på er!

Det är inte så mycket kvar att göra på insidan faktiskt (om man jämför med allt vi gjort). Det är:

 • Lister som ska upp och vissa som ska målas
 • Platsbyggd garderob i hallen ska fixas
 • Köpt stor garderobslösning som ska monteras upp i vårt sovrum
 • Viss pärlspont ska målas
 • Liten vägg i trappan ska tapetseras
 • Förrådet ska få tapeter på väggarna och golv ska läggas.
 • Golvet i hallen/trappan/allrummet uppe ska slipas/lutas/oljas
 • Ja åsså lite vanligt småfix som att fixa låsen till innerdörrarna o s v

Men sedan så har vi hela fasaden att fixa i ordning till våren. Då ska det målas och upp med ny lockläkt. Altan ska byggas också men det får ta den tid det tar, vi kan inte köra på i samma tempo hela tiden. Det är viktigt att vi får umgås och bara vara lediga ihop också. Ni vet, för kärleken! 😉

I matrummet har vi en vacker kamin i sekelskiftes modell som det eldas flitigt i.

I matrummet har vi en vacker kamin i sekelskiftes modell som det eldas flitigt i.

westbo3
Wiiii va snett fotat! Ingen kan anklaga mej för att vara mästerfotograf  i alla fall! 😉 Jag ville få med lite av den vackra kronan på kaminen, samt vägg och tak.
Fotografen ville också vara med på bild! :-)

Fotografen ville också vara med på bild! 🙂

Ta hand om er!
/Helena

Lämna ett svar