När är det dags att skaffa syskon?

Funderar ni på att göra en liten bebis igen? 😀 Jag tror inte att det finns något facit där. Det är så olika på barn och på familjer. Det som känns helt rätt för mej kan vara helt fel för någon annan mamma. Men jag kan bara säga utefter min egen erfarenhet: Skaffa inte för tätt!

Det är tre år mellan mina pojkar och det upplevde jag som ”perfekt”. Sedan är det 12 år mellan min yngsta son och äldsta dotter och det är aningens långt! Men så går det när stora kärleken slår till! 😀


Åldersskillnaden mellan flickorna är 1½ år och det är tätt. Kanske för tätt. Nu var det planerat eftersom vi båda önskade ett barn till. Vi ville inte vänta länge -man är ju inte purung direkt. Men med en jobbig graviditet så är det INTE roligt att jämt vara trött eller ha ont när du har ett barn som är runt 1 år. Tro mej.

TYRA idag 2010 och BETTY 2009 (båda runt 3½ månad på bilderna)

När ditt lilla barn blir storasyster så är hon liten fortfarande och för mej känns det som en kamp att inte få henne att känna sej utanför. Det är ju inte lika lätt att sitta och mysa med henne, om jag samtidigt måste hålla i lillasyster. Det var dessutom i princip omöjligt att bara åka någonstans ensam med tjejerna när Tyra var nyfödd. Det funkar ju inte att exempelvis sitta och amma på en parkbänk och Betty helt plötsligt springer från lekparken. Det är SÅ mycket passande. Stor skillnad. Det var inte alls samma problem när det var tre år mellan barnen. Jag kan t o m känna att jag måste hålla tillbaka allt för mycket ”mammas-lilla-bebis-älsklings-gosegos” med Tyra när Betty är i närheten. Eller så känner jag att jag måste vända mej direkt till henne och säga nåt ”gosenosigt” tillbaka. Det kanske är jag som är helt överdriven också? 😀

Tyra & Betty

Jag är övertygad om att våra döttrar kommer att få många roliga stunder ihop när de växer upp. Många bråk och många fina stunder. Ja det ÄR roligt också när det är tätt mellan barnen. Två blöjbarn. Intensivt. Blöjåren är snabbt avklarat. Men jag skulle ändå råda att vänta…kanske tre år är ”perfekt” ändå? För din egen skull också. Jag hann ju knappt sluta amma innan jag blev gravid igen och hann inte ens ligga på min normalvikt i en hel månad.

sept 2010 och feb 2009  😀

Men som sagt det var vad vi planerade och nu är jag mycket glad att jag också blev gravid på första försöket. Jag vill helst inte vara äldre när jag får barn och nu blir det inga fler barn. 🙂 Jag älskar barn och hade jag varit yngre och allt hade passat in så kanske jag hade skaffat ett till? Men nej jag skulle aldrig orka gå igenom en sån jobbig graviditet igen och dessutom så fyller jag 38 år i december och min äldsta son blir 18 i februari…så nästa bebis i denna familj får bli när jag blir farmor! 😉

Ja guud vad jag hinner tänka mycket nu när Betty är på dagis och Tyra bara ligger och sover hela tiden! Hahaha.

15 comments

 1. Stines Hjem says:

  SÅÅÅ like Tyra og Betty er!!!!
  Men jeg tror Tyra ligner mer på pappa’n sin enn Betty!! Kan det stemme??

  Tror nok det er veldig tett med 1,5 år i mellom. Vi vet ikke om vi skal ha flere barn ennå, men det blir i hvertfall 3 år i mellom, som de fleste sier er veldig fint 🙂

  Ha en fin onsdag, Helena!!
  Klem fra Stine

 2. CiliaH says:

  Hej vännen!

  Jag har fyra år mellan mina två stora och sen är det åtta år ner till lillan, som sagt så går det när man träffar stora kärleken 😉 Tyckte också att det var lagom med fyra år men hade vi skullat ha fler barn nu hade jag inte väntat fullt så länge iaf. Då hade jag velat ha lite tätare. Nu blir det dock inte fler barn här heller eftersom att här är totalt fem i detta huset och graviditeten med lillan var lite för jobbig så jag är rädd för hur ytterligare en skulle bli.

  Så söta flickorna är i samma outfit och lika varandra!

  KRAM

 3. Ensamma mamman says:

  De där måste vara en svår fråga. Jag behövde aldrig fundera på de eftersom jag blev lämnad. Hade jag fått en till hade jag valat ha den nu. Nu när sonen är 4 år är de för sent tycker jag. Jag vill inte att han ska vara 10 år och få en bebis till syskon. De är för stor skillnad och jag vill inte börja om från början. Men de är jag och vad jag tycker just nu… Kram

 4. sandra says:

  Ja det där med åldersskillnaden är nog inte lätt, ofta kan man ju inte bestämma men Alvin var 2,5år när Edvin kom och då var han jätte trotsig. Det var inte lätt alla dagar + att Edvin hade lite kolik. Nu har han fyllt 3 år och trotsen är inte på samma sätt för nu kan man iaf prata lite med honom, han pratar dessutom bättre så att vi förstår honom! Kram

 5. kamomilla says:

  Allting har liksom sina för- och nackdelar… Ni har nog säkert några jobbiga år framför er, men hoppeligen lättar det ju sen när tjejerna jkommer upp i ”leka tillsammans”-ålder. 🙂

 6. Millan says:

  Ja, det är en svår fråga. Men jag kan hålla med dig om att 1,5 års skillnad är ganska tätt. Förr itiden sa man att en kvinna skulle ha en ammnings fri sommar innan man blev gravid igen.Men graviditeter går ju inte alltid att planera. Jag har en tjej på 20, en kille på 15 och en sladdis på snart 1,5 år. På pappans sida finns dt också äldre syskon 23 år(som har en egen dotter), 20 år och 18 år. Att ha så här långt mellan minstingen och de andra känns inte riktigt bra när jag tänker på deras kontakt. De stora har ju redan flyttat hemifrån. Nu var vår sladdis inte planerad men vad gör man när man hittat stora kärleken igen och blir gravid. Man får göra det bästa av situationen. Jag förstår att du är fullt sysslesatt med två små tjejer. Passa på att vila dig när ”stora” tjejen är på dagis.

 7. Erika says:

  Tack så mycket! 🙂

  Ja, det ska bli väldigt mysigt med middag & bio så det ser jag fram emot :). Tycker absolut du ska försöka dig på att få en sådan kväll något snart du med! 🙂

 8. Camilla says:

  Ja det där är inte lätt…Det är 2 år mellan Alice och Adam och det funkade jätte bra även om även jag kände att Adam inte fick lika mycket ”gos-tid” pga av storasyster som hon fick. Men efter blöjtiden har den har korta tiden emellan dem ENDAST varit positiv. De har alltid varandra – visst blir det tjafsigt emellanåt men så mycket kul också 🙂

  Nu slog ju den stora kärleken till även i mitt liv för drygt åtta år sedan 🙂 men vi har haft en lång startsträcka innan vi vågade oss på att testa. Så därför blir det 10 år mellan min lilleman och den nya – får väl se hur det blir…:)

  Ha det gott – kram kram!

 9. Helene Taflin says:

  Jag har två täta tjejer, 1år och 7 månader emellan. Från och med att lillasyster började gå har de haft så otroligt roligt ihop. Visst bråkar de ibland, men det är inte ofta. Nu är de 4,5 år och 6år och denna höst är det första gången de är ifrån varandra på dagarna då storasyster går på 6-års. Men det är kramkalas på både morgonen och eftermiddagen. Jag är såååå glad att jag skaffade täta barn när jag ser dom tillsammans, även om första året inte alltid var så lätt. Kram kram

 10. A House With A View says:

  Supersvårt… Jag har två år mellan de första och sedan kom sladdisen flera år senare… förstår vad du menar med att inte vilja ge för mycket uppmärksamhet åt den ena fram för ögonen på den andra, gud vad svårt… De är ju supersöta dina tjejer, tänk vad ni lyckats med dem! Gissar att de blir riktiga hjärtekrossare med tiden och att ni kommer få måååånga gråa hår, hihi.

  Kraaaaaamiz aka

 11. Erika says:

  Ja dagarna går verkligen fort! tänker på hur det blir sedan när jag ska jobba 25 timmar i veckan i oktober, då kommer dagarna bara FLYGA!

  Ang att få tätt, vi har ju också tätt och Elwira var 1½ när Ludde kom, men jag tycker faktiskt det har rullat på rätt bra, bättre än förväntat. Hade inte heller någon jobbig graviditet så det gör mycket.
  Så det där är ju så klart individuellt hur man väljer att göra.

  jag är superglad att ha fått tätt, och en av varje kan inte blir mer perfekt i mitt tycke 🙂 en sladdis kanske det blir i framtiden, vem vet 😉

  Många kramar!

 12. Cattis says:

  Superfina barn!!

  Har oxå två ”stora” på 9 och 11 och även en liten sladdis på 11 månader. Perfekt enlig mej men så vet man ju inget annat 🙂

 13. alegni says:

  vi har exakt 1,5 år mellan våra grabbar och jag tycker det är en perfekt åldersskillnad. den äldre förstod inte alls att vara svartsjuk på lillebror, småbarnstiden med blöjor och modersmjölksersättning (när de egna mjölklagren sinade) var fort överstökad, och grabbarna hade alltid sällskap av varandra – den äldre byggde lego, den yngre rev det som storebror byggt upp 😉
  jag ser faktiskt inga nackdelar med denna åldersskillnad, och tycker nog jag hann gosa tillräckligt mycket med båda. det enda som jag kunde tänkas klaga på att småbarnstiden var väldigt intensiv, så jag har glömt en massa detaljer från den tiden. jag har t.ex. inget minne av att jag skulle ha varit på en klassträff. faktiskt var jag övertygad om att jag inte var med på den tills jag blev överbevisad med foton som visade att jag var med!
  kram
  ingela

 14. Viktoria says:

  Väldigt klokt skrivet!

  Å så fina barn du har!?!

  Och att du skulla ha en son som snart blir 18 har jag svårt att tro då du ser så ung ut!
  Vad är hemligheten?

  Var första men inte sista gången jag tittade in hos dig.

  Härlig läsning!
  Mvh Viktoria

Lämna ett svar