Bygga trappgrind

Jocke, min alldeles egna lilla Ernst, har snickrat en barngrind till vår trapp. (Han gillar ju inte Ernst direkt, så det är därför som jag kallar honom för det såklart, JAG gillar ju Ernst!)

Det var ett tag sedan som den blev klar och den har suttit på plats omålad…nu är den äntligen målad två varv.

Välkommen att kika in i vår hall. Hallen är som sagt inte färdig renoverad. Golvet både i hallen och trappan ska slipas och en hel del massa annat ska göras också. Men ni är välkomna ändå! 🙂


Grindens mått: 120 cm bred och 80 cm hög.

Så här snickrades denna trappgrind:

Jag hade några slitna IKEA stolar från tidigt 90-tal som ingen ville veta av. Jocke tog loss själva spjälorna på stolarna, 9 stycken. Brädan, som kommer från skogen i närområdet, kapades till 5 mindre bitar och utgör ramen runt hela grunden samt mittpinnen.

Brädan kapades till  mindre bitar. På bilden syns även spjälorna från stolarna.

Jockes tanke var först att använda sinkjärn eller träplugg i hörnen men efter lite övervägande så kändes det kanske lite overkill så det blev vanliga hörnbeslag.

Vi hade lite 70 mm pärlspont över sedan renoveringen som användes till att göra en grindspegel. De kapades i lämpliga mått och limmades sedan ihop. Hörnen i ramen gerades för att se prydligare ut. Jocke måttade ut vart spjälorna skulle sitta och  fräste sedan med en överhandsfräs ur spår i överliggaren och mittpinnen. Sedan frästes spår även där pärlsponten skulle sitta. Allt för att slippa skrymmande spikar.

Bilderna är klickbara.

Ramen och mittpinnen exkl nedersta pinnen sattes ihop för att kunna sätta dit pärlsponten. Alla anläggningsytor limmades för att öka stabiliteten. Den exakta längden på pärlsponten mättes ut och kapades med en fintandad såg för att undvika flisbildning. Sedan knackades den in i sina avsedda frästa spår.

Gångjärnen är vanliga dörrgångjärn. Eftersom bredden är 1200 mm på grinden var Jocke rädd för att hävstången kan göra att ”finare” gångjärn ser ut att sitta snett.
Haspen är en helt vanlig inköpt på Clas Ohlson.


Slutligen så sattes det dit en 2 tums-brädor på vardera sida om grinden för att slippa en massa skruvhål i väggen, nu blev det bara 2 per sida.

VOILA – en trappgrind har skapats! Tro´t eller ej men det var inget beställningsjobb ifrån mej. Jag sa: ”Bara det blir en bra grind som hon inte kan öppna så är jag nöjd”. Sedan började han prata om pärlspont och spjälor och jag sa att ”Det låter jättebra -du har fria händer!” 😀 Den blev ju superfin tycker jag. Positivt överraskad! Tack ”Ernst”. PUSS!

Kaninflicka från Maileg. Skohylla IKEA (ommålad). Pläd IKEA. Spegel MIO. Pall loppisfynd. Lykta present.


Jag har ju fått en AWARD också och håller på att klura på 7 intressanta saker om mej…hm…finns det verkligen mer att berätta om ointresanta mej? 🙂 Jag fortsätter klura och återkommer!

TACK TACK TACK för alla era fina kommentarer, ni ska veta att de verkligen värmer. KRAM på er!

TILLÄGG: Läs även DETTA angående låset/haspen!

17 comments

 1. Sofia says:

  Åhh ni har ett sånt mysigt hus vännen och hallen är så fin, me like!:-) Så kul at följa alla era projekt både när det gäller barn och inredning, hihi…

  Kramen Sofia

 2. CiliaH says:

  Supersnygg grind! Heja ”Ernst” hihi. Såna stolar har jag också haft, synd att de inte finns kvar för då hade jag nog uppmanat min ”Ernst” att kopiera din 😉

  KRAM

 3. Li says:

  Det blev supersnyggt! Hälsa Jocke att smeknamnet Ernst passar som handen i handsken :=) Ernst är Fredriks värsta mardröm tror jag, sitter i sedan han jobbade på Fresks och damerna kom in och skulle göra ”som Ernst” efter varje program trots att de verkligen inte hade en aning om hur de skulle göra… Fast jag tycker att han gör rätt bra grejer.
  Kram på dig!

 4. Jenny says:

  Ohlala, vilken underbar grind. Din karl är så duktig och ”Ernst” passar honom såå bra. 😉

  Jag har visat bilderna på grinden för sambon och han himlade med ögonen. Nästa barn vi får så får han bygga en sån. Haha! Vi har precis tagit bort grindarna här hemma när Wilma är så pass stor att hon går försiktigt i trapporna nu.

  Kram Jenny

 5. Jenny says:

  Hej Vännen!
  Åh, det är den finaste trappgrind jag sett!! Din agent Mulder, förlåt, Jocke;) är ju jätteduktig!!

  Ikväll visar jag regskyltarna jag köpte av dig:)

  Kraam Jenny

 6. Anna says:

  Hej Helena!
  Åå så mysigt ni har det 🙂 Precis i min smak..
  Ja det var mig en händig man du har 🙂
  Han lyckades ju perfekt fast han fick fria händer 😉
  Hoppas allt är bra med dig!
  Ta hand om er i snöyran!
  Kram kram

 7. Malin says:

  Hej!
  Alltid kul att hitta till nya bloggar!
  Vilken jätte fin gring din ”Ernst” har gjort (Min man gillar inte heller Ernst). Nu skall jag kika vidare hos dig.
  Ha det gott.

  Kram Malin

 8. alegni says:

  så duktig han är, din egen ernst. fast det har man ju förstått innan, så fint som ni har det i huset!
  kram
  ingela

 9. Jenny says:

  Hej igen Vännen!
  Jag är jättenöjd med de charmiga skyltarna, vad bra att du la ut dem på Tradera så att jag kunde köpa dem:)

  Usch, det låter inte alls kul att ni ligger däckade i magsjuka alla 3..hoppas ni kryar på er snart! Hörde från syrran att lilla Vera åkt på kräksjuka hon oxå:(

  Kraaam Jenny

 10. Irina says:

  Helt otroligt fin grind!! Nu ska jag härmas =P
  Tack för bilderna och tipset 😉 otroligt fint hus förresten!!

 11. Toastmasterkillen says:

  Hej!
  Kul att se även hur ni byggde grinden, coolt att ni dokumenterat det hela och förklarat i flera steg. Nu blev jag lite, men bara lite, sugen på att ta ner våra grindar och sätta upp egna hemmagjorda =) Fast vete katten, nu blev jag ju precis klart med övervåningen (http://www.toastmasterkillen.se/nu-har-overvaningen-antligen-fatt-en-grind-vid-trappan) och då skulle det kännas lite halvt jobbigt att ta ned den. Och så vet jag inte om min tjej Lena skulle godkänna att jag skulle få snickra ihop något, hennes förtroende för mig med hammaren är nog inte av samma kaliber som du har för din man 😉

  Om ni gör mycket hemma så skulle det förstås vara kul om ni dokumenterade era byggen på Byggla.se också. Jag har gjort några projekt hemma som jag dokumentera där med massa bilder och inlägg, kika in och titta runt själva – om ni förstås inte redan gjort det =)

  Kul att följa bloggen, ska kika runt lite mer nu!

  MVH
  Erik (Toastmasterkillen)

Lämna ett svar