Barnens utveckling och julstämning i allrummet

MÅNDAG igen. 

Den här veckan ska nog tjejerna få gå sina 15 timmar på sin förskola. Tyra och Betty går på samma förskola, men olika avdelningar. Det är 15 timmar/vecka 8.30-13.30 tis-tors. Förra veckan blev det bara 9 och veckan innan dess 10.  I torsdags så var jag med trion till BVC. Betty skulle på fyra årskontrollen. STOR skillnad att åka själv med alla tre nu. När Meya var bebis och Tyra bara var 1,5 år så sprang ju tösabiten bara iväg så det var jobbigt bara att försöka stå i kön och vänta på vår tur…pust. 😀 Nu är ju Tyra 2,5 år (i torsdags), Betty 4 år och Meya snart 11 månader. 

Det gick bra på kontrollen. Betty vägde 16,9 och var 101 cm lång. Har följt sin kurva hela tiden så fint, ja gått ner lite i viktkurvan bara. MEN hon är ju väldigt sen med talet tycker jag.  Jag har pratat med personalen på hennes förskola och de tycker inte att det är någonting att oroa sej för. De tycker att hon har blivit mycket bättre bara sedan i våras och att de förstår henne mycket bättre nu. Men faktum är ju att hon ibland säger saker som inte ens Jocke och jag förstår…inte lika ofta nu för tiden, men det händer. Jag kände mej ändå lite orolig, så jag ville gärna låta henne träffa en logoped, bara för att höra vad hon säger och vad vi kan tänka på osv. Hon är ju absolut inte rädd för att prata, snarare tvärtom, hon surrar som bara den. 😀 och det är ju bra. Ja vi få se vad det blir av det. Annars så var allt annat så bra. Fast hon ville inte rita en gubbe, hon ritade en apa ist. 🙂 Betty kan gå balansgång, hoppa länge på ett ben, skära maten med kniv och gaffel. Alla färger och kan räkna (men vägrade göra det så BVC sköterskan hörde). Men framförallt så kan hon verkligen vara en snäll kompis. Med massor av empati. Jag säger kan, för hon kan verkligen vara jäklig med sin lillasyster Tyra också. Men bara underbar mot sin lillasyster Meya. Än så länge…

Julpiffat i allrummet. Tyra springer in i bild med dockan under armen. Fast sedan bilden togs så har jag redan hunnit göra om och flytta runt grejerna. 😀 Ska visa er fler bilder på allt sedan, som jag lovat.

TYRA 2,5 år! Tyra har slutat sova på förskolan. Hon tycker det är jätteroligt att vara vaken när alla andra små barn sover. Fast ibland är det fler vakna där. Jag hämtar ju 13.30 så är hon trött så har hon sovit en stund på soffan när vi kommit hem, eller i bilen. Det har räckt bra. Betty däremot har alltid haft ett stort behov av sömn (som sin mor) och det händer att hon somnar ibland fortfarande. Sedan i somras så har vi pottränat Tyra, men inte sådär på allvar förrän nu. Första dagen som jag började ledigheten så tog jag tag i det och det har gått jättebra. Bara första dagen som det blev kiss på golvet. Hon har haft blöja när hon sovit, men annars har hon varit utan. Fast inte på förskolan, lite trixigare där ju. Men i morgon så tänkte jag att vi gör ett försök även där, får se hur det går… När Betty var 2,5 så kunde hon alla färger, men Tyris tycker det där är lite trixigare. Hon har koll på några färger som rosa och lila och ibland chansar hon rätt. Hihi. Men hon tycker det är kul med färg och form så det kommer nog snart. Räkna kan hon göra bra, till 10 iaf. Men ibland lyckas hon till 20. 🙂 Klä på sej själv har hon kunnat länge nu och hon vill ju göra ALLT själv så hon klär på sej strumpor, byxor, trosor och tröja själv, fast ibland kommer det åt fel håll. 🙂 Tyra är snäll mot sin lillasyster Meya. Men ibland så vill hon för mycket och kan få för sej att bära omkring henne som hon egentligen inte orkar. Tung bebis ju. 

Iförrgår kom Erica, Kjetil och deras Nea, Lykke och Helle på middag. Vi åt och drack gott och surrade en massa. Det är verkligen inte så lugnt i huset med 6 barn mellan 0-4 år hahaha. Men både barnen och vi vuxna tycker att det är så roligt att träffas! Som vanligt blir det för sällan bara. 😀

4 comments

 1. Katarina says:

  Åh så julmysigt du gör! Till slut kanske du till och med lyckas övertyga en tvivlare som mig att det är mysigt med jul?
  Så skönt att umgås med dom som har jämnåriga barn. I våran umgängeskrets är det bara vi som har små barn och trots att ingen säger något upplever jag att dom tycker att det är störande när det blir ”stojjigt”.

 2. hos familjen vanlig says:

  Mysigt med lite julstämning, här är vi i värsta renoveringskaoset så frågan är om det kommer upp nåt pynt alls…. annars gillar jag julen och brukar pynta tidigt!! men men, vi får väl ta ett beslut i helgen..
  Kul att läsa om flickorna, var på 18 mån koll med lillebror igår och han verkade kunna det man ska, typ hämta saker om man ber honom och säga några ord. Fast egentligen spelar det ju inte så stor roll, alla tar det i sin egen takt. Judit pratade oxå tidigt men nu tycker jag nästan hon pratar lika ”dåligt” som för ett halvår, eller ett år sen. Precis som utvecklingen stannat av och att hon inte lär sig några nya bokstäver..
  kram j.

Lämna ett svar