Renovering; före och efter bilder på kök och matrum!

Oj vad vi har renoverat!

Nu ska vi se, vi började december 2007 med att riva och riva och riva, bära ut och sedan elda upp! Det känns som att det var det enda som vi gjorde. I huset innan oss så bodde det en gammal man ensam och han var inte så intresserad av att städa, om man säger så. Det luktade sååå illa i hallen, köket och det lilla rum han sov i, vi trodde aldrig att vi skulle få bort den lukten. Men vi har ju i stort sett rivit ner allt till timmerväggarna…så nu känner man inget av lukten. Eller så är det vi som har blivit immuna?! 🙂

Här kommer några bilder som visar hur det såg ut:

kokfore

Kök mot det nuvarande matrummet

Kök mot det nuvarande matrummet.

Otroligt dammigt!

Otroligt dammigt! Fotar från det nuvarande matrummet mot köket.

Ett underbart tak döljdes, det tog vi fram både i kök och matrum.

Ett underbart tak doldes, det tog vi fram både i kök och matrum.

Kök mot matrum. Timmerväggen lämnade vi kvar. Taket som min kära sambo la ner TIMMAR på att frilägga, skrapa och måla.

Kök mot matrum. Timmerväggen lämnade vi kvar. Taket som min kära sambo la ner TIMMAR på att frilägga, skrapa och måla.

Vi öppnade upp en större öppning, tidigare var det en dörr mellan rummen, nu känns det mer som enhetligt, men ändå med en liten vägg kvar. Tanken var först att öppna upp helt, men det gillades inte av hantverkarna eftersom det var bärande. Men vi blev helnöjda som det blev.
Kök mot matrum, samma timmervägg.

EFTER! Kök mot matrum, samma timmervägg.

Jag är så nöjd med att vi bestämde oss att ta fram taket, även fast det var otroligt mycket jobb. Den vita timmerväggen är så vacker. Golven (och taken) är original, vi har slipat, lutat och hårdvaxoljat golven. I köket har vi pärlspont på väggarna, i matrummet en underbar tapet som jag förälskade mej i direkt! Kistan/kofferten följde med huset.

Våran katt Zigrid, Betty sitter i sin stol vid matbordet.

Våran katt Zigrid. Betty sitter i sin stol vid matbordet.

kokvetrin
Jag märker att jag älskar detaljbilder! Har visst inte så många bilder på helheten, ska bli bättre på det. Bjuder på en bild där listerna inte är uppsatta och skomakar lamporna fortfarande ligger på granitskivan.
Köksö

Köksö

Det har nog alltid varit en dröm för mej att ha ett stort lantkök med stora förvarings möjligheter, vedspis och samtidigt alla moderniteter och nu har jag det. Är sååå glad! Vi har bytt fönster i hela huset och i köket så valde vi andra placeringar (mer som det var ursprungligen) och det är ett fantastiskt ljusinsläpp, 3 fönster i köket och 3 i matrummet. En köksö där vi lagar mat och har utsikt mot matrummet. Den stora porslingshon är alldeles under ett fönster så man har utsikt mot gården när man diskar.  En vedspis med murad spiskåpa förstärker den mysiga lantkänslan liksom pärlspont på väggarna. Vi valde kök ifrån Ikea, bänkskivor av granit från Stenhuggarn och alla vitvaror (som är svarta) är från Husqvarna. Min 13-åring gillar nog isfunktionen i frysdörren bäst och jag väljer nog induktionshällen som är helt underbar!
vedspis2
Jag kan fortsätta skriva om detta hur länge som helst känner jag,  men nu är klockan alldeles för mycket och dessutom inlägget alldeles för långt! 😉
Kram
/Helena
 

Vespis i kök mot matrum.


18 comments

 1. Hans says:

  JA! Äntligen översiktsbilder, Tack så jättemycket för det. GUUUUD va fint ni har det. Det är ju hämtat ur värsta äntligen hemma eller room service eller arga snickaren, eller ja. Du fattar. Fan va ni har kämpat på och vad FINT det blev.

  Nu väntar jag bara på bilder från vardagsrummet! Fast ni kanske inte har kommit så långt i renoveringen?

  Vad ni har varit duktiga! bara o grattulera er!
  /Hans

 2. Helena says:

  Tack va gullig du är! 🙂 Vi har gjort jättemycket, främst Jocke, jag var ju mest illamående, tjock och gravid! 😉 Men vi har ju haft hantverkare också, annars hade vi aldrig hunnit färdigt så mycket som vi har gjort nu. Fler bilder kommer, men det är mappen badrum nere som är färdig för visning nästa gång!

 3. Jocke says:

  Nu tar vi och delar upp detta lite, vad gällande inredning så tar jag inte på mig mycket det har min sötis sett till! Och bra blev det!

 4. Jocke says:

  TIMMAR räcker inte till för att förklara hur det vara att fixa till orginaltaket i köket! Bara dra ut alla spikar som pappen satt i tog sin tid, spikat med max 20cm mellanrum och sedan fick man ju inte göra åverkan i taket heller så det var nästan sammetsvantar på. Skrapning av taket som bokstavligt talat åt skrapstål tog sina modiga 40 timmar ca, sedan var det ”bara” att täta springorna så att inte sågspån läkte ut och målning kvar. Kort och gott, inget jag vill göra om… 🙂

 5. Jenny says:

  Vilken otrolig skillnad på bilderna! 🙂

  Det är så himla fint och rymligt nu. 🙂

 6. Helena says:

  Tack. Ja herregud…man vill förtränga hur det såg ut förut och allt jobb man har lagt ner. Nästan så att man vill förtränga att det finns jobb kvar att göra också… 🙂

 7. gigi says:

  Så fint du har det!
  Jag undrar med vilken slags färg ni målade timmerväggen i köket? vi har en just nu i natur och jag vet inte om jag ska måla den.
  Tack

 8. Helena says:

  Hej på dej gigi!
  TACK så jättemycket!
  Vi (läs min sambo) målade timmerväggen i köket 5 gånger. Vattenbaserad väggfärg. (minns tyvärr inget mer än så).
  Vi blev jättenöjda och har fått många komplimanger för den. Mer än för den timmerväggen som vi har ”naturlig”! 🙂
  Ångrar INTE att vi målade den.

  Hoppas att det går bra för er.
  KRAM
  /Helena

 9. Kjersti says:

  Hei
  Så fint et kjökken dere har fått.
  Holder på og renoverer vi også, veldig i samme stil som dere faktisk…ler.
  Jeg har forelsket meg i kjökkenkranen dere har på porselensvasken, men finner ikke produsent/hvor den er å få tak på noe annet sted. Kunne du väre så snill og fortelle meg det?
  Mvh Kjersti, nu i Norge, men saknar Sverige…

 10. Helena W says:

  Vad fint ni har gjort, så duktigt av er!!
  Vi köpte min fars hus, som min farfar byggt. Vi ska ta bort ett badrum och göra större kök. Köksbänkarna är i mörkt snyggt trä, men ligger under fönstren och är i lägre höjd, så som det byggdes förr. Man får jätteont i ryggen när man står vid köksbänken och diskar, lagar mat etc. Vi vill ha nytt kök, men köksbänkarna är efter gamla mått. Vi vill inte behöva flytta fönstren. Finns bara ett par centimeter tillgodo. Hade ni samma problem och i så fall hur har ni löst detta?

 11. Erikas kök says:

  Hej!

  Hittade hit när jag sökte efter inspiration till vår köksrenovering. Ert kök är helt ljuvligt!!!
  Har du tips att komma med?
  Allt gott!
  Erika

 12. Alice says:

  Hejsan!
  Jag sökte på ”stolen” på google, och konstigt nog kom bilden på din katt Sigrid upp. Det läskiga är att Sigrid är nästan idenstiskt lik min katt, Gismo. De har exakt samma färger,möster,ögon,tassar och nos! Gismo är en Main Coon katt från en uppfödare i Småland. Hade inte sigrid varit en blandning av bondkatt och norsk skogskatt skulle man kunnat tro att de är syskon. (När vi köpte vår katt fanns där nämligen en hona från samma kull som var väldigt lik Gismo)
  Ett roligt sammanträffande som jag var tvungen att dela emed mig av!

  Annars har du en väldigt fin blogg,(även om jag kommenterar från 2009, så har jag kollat 2010 och 2011as inlägg också!)

  Ha det så bra!

 13. Helena says:

  Alice: Hej! Vad roligt att du tog dej tid att svara och tack så mycket! 🙂 Kul att de är så lika, skulle varit kul att se Gismo också. Sigrid kommer från trakterna i Kramfors så de kan nog inte vara släkt. 🙂 Ha en toppendag! KRAM Helena

Lämna ett svar