Logen och våra andra byggnader

Här är vår loge sett från sidan.

Här är vår loge sett från sidan. Mycket är avverkat, men mer ska bort. Jocke får jobba med motorsågen igen. 

Logen och byggnaden nedanför som jag antar kallas för RUNDLOGE, fast oftast var det en åttakantig byggnad, men det fanns avvikande former ocksså.

LOGEN och byggnaden nedanför som jag antar kallas för RUNDLOGE, fast oftast var det en åttakantig byggnad, men det fanns avvikande former också.

Enligt Wikipedia: Trösklada (eller loge), är en ekonomibyggnad som i första hand användes för att tröska säd. Byggnadstypen återfinns på gårdar som är byggda efter månghussystemets princip. HÄR är fler bilder i ett äldre inlägg jag gjort, då syns baksidan (rundlogen) bättre.

Bara i logen så ryms det väl typ 2 husvagnar och några bilar (har ingen koll på kvm) så det kommer nog att rymmas ett gäng människor där till festen i sommar. Kan jag hoppas… 🙂

Jag bara älskar dessa gamla byggnader och vill se gärna veta mer om, ja allting egentligen. Exakt hur saker och ting användes och hur det var att leva på denna gård. Utan el, avlopp... Känns som mörkt, kallt och en jäkla massa jobb -större delen av året!

Jag bara älskar dessa gamla byggnader och vill så gärna veta mer om, ja allting egentligen. Exakt hur saker och ting användes och hur det var att leva på denna gård. Utan el, avlopp… Känns som att det var tufft. Mörkt, kallt och en jäkla massa jobb -större delen av året! Vintern måste ha varit hemskt? Våren måste verkligen ha varit en befrielse. ”Sköna MAJ välkommen till vår jord igen!” Men livet förr måste också ha inneburit en frihet? Livsglädje. Att vara så nära naturen och djuren. Om man jämför med dagens köp och släng samhälle och jobba 8-17 åt någon annan… Fast jag skulle aldrig byta med kvinnorna förr som tog hand om hem, barn och allt. Vadå lixom jobbigt att tvätta nu för tiden, vad är det för gnäll? Kom igen när du måste släpa med dej bebis och småbarn och en hel hög med tvätt ner till sjön. Men de fick säkert egentid och åkte iväg på spa och fixade naglarna så allt blev bra igen. Ho ho. Hihi.

Logen från sidan och framsidan

Logen från sidan och framsidan

Ytterligere en byggnad i skrikandes behov av renovering. Här har vi påbörjat vår falurödmålning. Byggnaden är stor och består av: Hönshus, lada, ladugård, verkstad, stall, pannrum.

Ytterligere en byggnad i skrikandes behov av renovering. Här har vi påbörjat vår falurödmålning. Byggnaden är stor och består av: Hönshus, lada, ladugård, verkstad, stall, pannrum.

 

Det finns en gammal smedja på gården. Är detta gångjärn smidd där tro? För hur länge sedan? är det äldre än 1887 när vårt hus byggdes?

Det finns en gammal smedja på gården. Är detta gångjärn smidd där tro? För hur länge sedan? är det äldre än 1887 när vårt hus byggdes?

Bilderna tog jag september 2012. Jag har aldrig visat några bilder från insidan av varken logen eller rundlogen. Men det kommer framöver. Finns en gammal skördetröska (tror jag det heter) ståendes där också.

Ikväll så har jag och mina söner varit ute och testkört vår nya bil som vi köpte igår. Inte ofta de vill vara med mamma och göra nåt. Men de gillade när mamman gasade och höjde stereon. Hahaha. Ny och ny, det är en ny bil för oss, men en gammal egentligen. 🙂 Dock ryms det bara 5 pers där så vår Cheva med plats för 7 pers (hela vår familj) har vi också kvar. När vi kom hem så åt vi goooda Mockarutor som Gustav och jag bakade innan vi åkte. Mmmm perfekt för lilla plufsmagen. 😉 Nu är klockan snart 00.00 och jag borde sova redan, ska jobba i morgon och vill ju försöka komma dit före 8, så kvällarna hemma inte blir så korta. GOD NATT!

4 comments

  1. CiliaH says:

    Förstår att du gillar er gård! Tycker det ser fantastiskt härligt ut. Om än mycket jobb!

    Hehe gas och hög musik, tror jag det att sönerna uppskattade!

    Kram

Lämna ett svar