Gravid i vecka 18

På promenad hemma idag. (Var tvungen att hålla upp klänningen när jag gick i platta skor märkte jag, den blev lite lång…) 🙂

Idag gick jag in i vecka 18 (17+0). Tiden går framåt…sakta men säkert. Nu längtar vi till RUL som är den 1 augusti, vi hoppas ju såklart på att få reda på om det är en flicka eller pojke också. Vi är så nyfikna. Jag tror fortfarande på en pojke och Jocke på en flicka. 😀

7 comments

 1. Maria says:

  Hej Helena,

  har just hittat till din fina blogg! Den ska jag besöka igen.

  Tänkte på ditt inlägg om fostervattenprovet. Ett av mina barn har en kromosomavvikelse ocj det är inget hemskt eller farligt alls. Hon är också en människa av kött och blod och min fantastiska dotter. så nu var ju ditt prov ok men jag vill bara säga att hade det inte varit det så är det inte ”the end of the world”, det är ju ett liv vi talar om. dessutom så är det ingen sjukdom utan ett funktionshinder möjligtvis. Sedan kan man ju få ett handikappat barn även om fostervattenprovet är ok så det finns inga garantier i livet men det fantastiska är ju att få ett barn oavsett hur eller vem barnet är! Lycka till!

  Maria

 2. Helena says:

  Hej Maria!
  Kul att du hittade hit och du är så välkommen tillbaka.

  Jag har träffat både barn och vuxna med downs syndrom och de är helt underbara. Så glada och gosiga! Men jag känner också en kvinna som har ett barn (barnet är nu 20 år) och hon säger att det är otroligt mycket kärlek men även otroligt mycket jobb -hela livet!

  Om det hade visat att det var extra kromosom 21 när vi gjorde provet tidigare så hade vi behållit barnet. Men nu är det mitt 5:e barn och denna gång så resonerade vi som så att det skulle INTE vara rätt mot våra döttrar (eller tonåringarna) om vi valde att föda ett barn med utvecklingsstörning. Vi skulle knappast ha samma tid till dom då? Vi skulle inte ha samma tid till oss själva heller med 4 barn samt ett handikappat. Jag tror inte att det hade blivit så kul med skilsmässa för någon… Det kommer säkert att bli både roligt och tufft med 3 barn på 3 år ändå -även om de inte har något funktionshinder. 🙂
  Sedan är det som du säger -det finns fortfarande risker för att bebisen föds med någon missbildning/handikapp. Men vi ville testa så långt det gick att testa.
  Det hade ju varit fruktansvärt om testet visade på kromosom 18 eller 13.

  På fostervattenprovet så tittar de på
  Extra kromosom 21: Downs syndrom
  Extra kromosom 18: Edwards syndrom
  Extra kromosom 13: Pataus syndrom

  Pataus innebär utvecklingsstörning, ofta grav samt flera olika missbildningar. Vanligt förekommande symtom är bland annat: mikroftalmi (outvecklade ögon), gomspalt och polydaktyli (övertaliga fingrar och/eller tår). Många barn har också ytliga hudinfektioner på huvudet. Pataus syndrom innebär oftast missfall eller kraftigt förkortad livslängd. De flesta barn med Pataus lever inte längre än en månad.

  Edwards syndrom, även kallat trisomi 18, är en kromosomrubbning. Liksom vid Downs syndrom är det fråga om en trisomi, personer med Edwards syndrom har en extra kromosom 18. Detta är en av de få trisomier som över huvud taget är förenligt med liv, men de flesta av de drabbade blir dödfödda. Syndromet drabbar oftare flickor än pojkar och i Sverige rör det sig om en födsel per 6 000-7 000 födda barn. Denna trisomi medför många missbildningar, både på inre och yttre organ. Svår utvecklingsstörning brukar råda och 80 % av de drabbade dör under nyföddhetstiden. Endast ett fåtal blir äldre än 1-2 år och ytterst få lyckas lära sig tala.

  Downs syndrom, latin Morbus Down, är ett syndrom som beror på en kromosomrubbning. En person med Downs syndrom har tre exemplar av kromosom nr 21 istället för det normala två, så kallad Trisomi-21 (alternativt delar av den extra kromosomen). Detta leder till en utvecklingsstörning som kan variera från mycket lindrig till grav.

  Många kanske hade valt abort när de märkte att de var gravida med sitt femte barn -trots spiral- och närmar sej 40 år!?
  Men vi valde livet! 🙂

  Ha det så bra och pussa på din fina dotter! 🙂
  KRAM

 3. Isabelle says:

  Sv: Min dag har verkligen varit underbar! Strålande väder på Sandhamn 🙂
  Visst är det!! Gillar det skarpt 🙂

  Kram!!

Lämna ett svar