Det blev inget fostervattenprov idag

134 (800x600)140 (800x600)

Fröken är en Tollare, fast här funkar hon fint som kudde när Betty vill gosa med moster Johannas & fabbo Henkes hund. Visst är de söta? 😀

Idag tog Jocke ledigt från jobbet och vi skjutsade ut Betty till moster Jenny som var ledig idag. Vi skulle nämligen ta fostervattenprov.

Enligt tidigare ultraljud så skulle jag vara i vecka 16+0 idag, men när vi kom till sjukhuset och de ”bara för säkerhetsskull” skulle mäta lilla bebisen i magen innan de tog provet (vilket man gör under en ultraljudsundersökning, fostervattenprov tas aldrig tidigare än vecka 15), gissa vad hon säger då? ”Nä…jag får det inte att stämma. Den här bebisen är inte 15 veckor”. VA?

Hon menade på att bebisen var 14+ 3, istället för 16+o. ”Näää det kan ju inte stämma!” sa jag. ”Jag tog graviditetstest den 7 september som var positivt!”  Ja det tyckte hon ju var konstigt för enligt hennes beräkning så borde jag ungefär ha blivit gravid den dagen och då är det ju omöjligt att plussa. Sedan krävs det mej veteligen lite sex för att det ska bli en bebis och det hade vi inte de dagarna. MEN det stämmer utmärkt med vad den tidiga ul kom fram till.

Vi fick iaf en ny tid måndagen den 7 dec, då ska jag vara 15+3 enligt henne och 17+0 enligt tidigare ul…hm.

pcp_popup_fetaldev_14pcp_popup_fetaldev_16

Gravid vecka 14 eller vecka 16? Betty föddes 2½ vecka tidigare -kanske blir det så med denna bebbe också? 🙂

Nu ska jag gå och se till att min son, Linus, verkligen har ställt alarmklockan. Han går i gymnasiet och han har VÄLDIGT svårt att komma upp på morgonen. Han hör inte alarmet på hans mobil, så nu tvingade jag honom att köpa en alarmklocka som står på skrivbordet och skränar och då är han ju tvungen att kliva upp. Men i morse lyckades han ändå sova över… han glömde väl (lät bli!?) att ställa den. Jag lyckas väcka honom ibland, men då kanske han går för sent till bussen så att han missar den istället. Dessutom är han snart 17 år och borde kunna klara sej utan att mamma ska väcka honom…Dessa tonåringar!


För er som inte känner till vad fostervattenprov är,  så kan jag berätta att det är någonting som erbjuds blivande mammor som är över 35 år. Eftersom risken för kromosomavvikelser ökar med åldern. Läkaren för in en tunn nål genom buken och livmodern till fostervattnet och suger ut fostervätska som sedan analyseras.

Den vanligaste avvikelsen är att det finns tre istället för två exemplar av kromosom nr 21, det kallas också trisomi 21, eller Downs syndrom. Mindre vanligt är det att ha en extra av nummer 18 eller 13, trisomi 18 respektive 13. Det kallas också Edwards syndrom respektive Patau´s syndrom.

Edwards syndrom är en av de få trisomier som över huvud taget kan förknippas med liv, men de flesta av de drabbade blir dödfödda. Denna trisomi medför många missbildningar, både på inre och yttre organ. Svår utvecklingsstörning brukar råda och 80% av de drabbade dör under nyföddhetstiden. Endast ett fåtal blir äldre än 1-2 år och ytterst få lyckas lära sig tala. Det är de svåra missbildningarna i kroppen och därmed dess funktioner som ligger bakom de höga dödstalen. En stor majoritet har till exempel hjärtfel.

Pataus syndrom innebär oftast missfall eller kraftigt förkortad livslängd. De flesta barn med Pataus lever inte längre än en månad.

Det finns en liten risk att graviditeten kan påverkas. Det är ovanligt, men man räknar med att risken för missfall ökar med ca 0,5 procent av ett fostervattenprov.

11 comments

 1. alegni says:

  det är ju lite konstigt att läkarna inte lyckas åldersbestämma fostret.
  jag hade nog också valt fostervattenprov om jag blivit gravid i ”mogen ålder”.
  jag borde väl också låta grabbarna väcka sig själva, men jag sitter ju bara någon meter ifrån deras sovrum, så det är faktiskt jag som väcker dem varje morgon. ja, förutom natten till måndag, då 18-åringen går upp två på natten och åker till jobbet.
  ha det gott! kram
  ingela

 2. CiliaH says:

  Vad underligt att de tycker så olika om när lilla bebben blivit till då. Nåja, då får vi väl se hur det går för dig på måndag istället då.

  Ack ja de här morgnarna… De är ett kapitel för sig själv med att få upp och iväg kids till skolan. Peppar, peppar har det faktiskt funkat bra denna termin så vi hoppas det håller i sig.

  Ha en fin dag.
  KRAM

 3. Ina says:

  Vad trist – när man ställt in sig på något och så blir det inte så… gillar vi inte.
  Vi blev bakflyttade två dagar på KUB ultraljudet…. det var inte så farligt… dock var ju inte karln hemma då den skulle blivit till så han började ju undra lite… *ler*

  Min son heter med Linus är 17, går på gymn. och är en sjusovare. Han lovade att OM jag fixade en klocka – då minsann skulle han gå upp… trodde du på den? Nej – inte jag heller… fortfarande mamma som får skaka liv i honom…

 4. Kamomilla says:

  Hej!
  Oj så konstigt med bebbens ålder och storlek, men oftast vet man ju bäst själv i alla fall..

  Här har du en till som kämpar med sjusovande son, han är fjorton och kommer inte ur sin koma förrän han sitter i skolskjutsen…

 5. Jenny says:

  Hej Vännen!
  Låter krångligt det där med att räkna ut bebisens ålder..

  Fina bilder på SötBetty o vovven!

  Ha det bra nu,

  Kram Jenny

 6. Mamma Russin says:

  hej hej hopp..
  här ramlar jag in efter att din blogg måste ha fallit bort från mitt bloglovin strul jag haft.. och vad ser jag .. en bebis till ?? GRATTIS gumman, gud så roligt.. 🙂 surt att bli tillbaka flyttad bara.. 🙂

  sött kort på Betty som jag får säga grattis till med i efterskott på hennes 1 års dag..

  jag har typ nada tid nuförtiden att läsa bloggar , stress stress.. 🙂

  hoppas du och magen mår fin fint iaf.. kramkram

 7. Lilla a says:

  Denna sjukvård! Det förvånar mig inte om du får ett helt annat besked när du gör ditt fostervattenprov. Vet inte om det finns så många alternativ i Sundsvall men ett alternativ är ju att gå till ett annat ställe för att se vad de säger.

  Mysiga bilder på Betty och hunden! 🙂

  Kram lilla a

 8. Sussi says:

  Mysiga bilder! Hur det än är med tiden, så är det ju huvudsaken att bebben mår bra! Det är ju ändå så mysigt att vara gravid.
  Trevlig helg Sussi

 9. Ewa says:

  Hej!
  Har en dotter som också bloggar och därför vet jag hur roligt och uppskattat det är att få en respons…… och självklart vill jag ge dig min respons på ditt vackra och smakfulla hem. Jag älskar också vitt så naturligtvis blev jag väldigt tilltalad av ditt hem. Att ständigt fundera på hur jag kan förändra och inreda mitt hem är ett måste för mig……. nu senast letade jag efter en ny sängkappa. I mitt letande kom jag bl.a. till ellos (tror jag)och där hade du skrivit en kommentar om sängkappan och hänvisade till din blogg för att vi skulle kunna se hur fint det blev med den nya sängkappan från ellos…… på så sätt kom jag till din blogg! Varje dag tittar jag så klart på min dotters blogg (metrobloggen.medandusov) och jag tror att jag nog kommer att kika på din blogg lite då och då! Trevlig 2:a advent och lycka till med bebben i magen! Ewa

 10. Helena says:

  Hej på dej Ewa!
  Vad roligt att du hittade min blogg, tack för att du tycker om den! 🙂 Det värmer mitt hjärta.

  Du är så välkommen tillbaka!
  Trevlig fortsättning på helgen
  KRAM
  /Helena

 11. Daine Gowda says:

  Good day! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My site goes over a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

Lämna ett svar